+302551024774, +302551028299 secretary@noalex.gr

Τεχνική Κολύμβηση

Τμήμα Τεχνικής Κολύμβησης

Η Τεχνική κολύμβηση είναι η εξέλιξη της κλασσικής κολύμβησης όπου ολοένα και περισσότεροι αθλητές αρχίζουν να ασχολούνται με το άθλημα αυτό, με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Περισσότερα από 40 χρόνια μετράει στην Ελλάδα η Τεχνική Κολύμβηση, ένα από τα εντυπωσιακότερα και θεαματικότερα αθλήματα υγρού στίβου εξαιτίας της ταχύτητας που αναπτύσσουν οι κολυμβητές και της ισορροπημένης τεχνικής που εκτελούν μέσω της εφαρμογής στα κάτω άκρα τους είτε μονοπέδιλου, είτε συγκεκριμένου τύπου διπλά πεδιλάκια.

Η τεχνική με μονοπέδιλο μιμείται τις κινήσεις του δελφινιού μέσα στο νερό όπου ο κολυμβητής με τα χέρια τεντωμένα πάνω από το κεφάλι και με μια τέλεια υδροδυναμική θέση αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες με τις δελφινοειδείς κινήσεις που εκτελεί τόσο στα αγωνίσματα επιφανείας με χρήση αναπνευστήρα (50μ., 100μ., 200μ., 400μ., 800μ., 1500μ., 4Χ100μ., 4Χ200μ.), όσο άπνοιας (50μ.) και τέλος, υποβρυχίων αγωνισμάτων με τη χρήση φιαλών συμπιεσμένου αέρα (100μ., 400μ.). Τα τελευταία χρονιά έχουν εισαχθεί στα αγωνιστικό πρόγραμμα και τα διπλά πεδιλάκια (b.fin) όπου ο αθλητής με τη χρήση αναπνευστήρα εκτελεί την κίνηση του ελευθέρου στυλ της κλασσικής κολύμβησης (50μ., 100μ., 200μ., 400μ., 800μ., 1500μ., 4Χ100μ., 4Χ200μ.).

Είναι άξιο αναφοράς ότι η τεχνική κολύμβηση αποτελεί επίσημο Ολυμπιακό αγώνισμα και ανήκει στην Κ.Ο.Ε. αν και δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα. Επομένως, οι αθλητές της τεχνικής κολύμβησης, με διακρίσεις σε εθνικό (πανελλήνια πρωταθλήματα) και διεθνές επίπεδο, απολαμβάνουν όλα τα προνόμια του αθλητικού νόμου περί εισαγωγής σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Α.Ε.Ι. -Α.Τ.Ε.Ι) της χώρας μας.

Η τεχνική κολύμβηση αποτελεί ένα από τα λίγα αθλήματα το οποίο έχει προσφέρει μεγάλες διακρίσεις, με τη χώρα μας να συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες δυνάμεις (4η / 5η θέση) παγκοσμίως, με αθλητές της εθνικής ομάδας να κατακτούν παγκόσμια και πανευρωπαϊκά ρεκόρ αντίστοιχα.

Ένας αθλητής μπορεί να εισέλθει στα τμήματα τεχνικής κολύμβησης και ειδικότερα στην ακαδημία του τμήματος εφόσον γνωρίζει τις βασικές κολυμβητικές δεξιότητες της κλασσικής κολύμβησης. Στην ακαδημία γίνεται εξοικείωση και εκμάθηση της τεχνικής που χρειάζεται ο κολυμβητής ώστε να ενταχθεί μετέπειτα ομαλά στα προαγωνιστικά και αγωνιστικά τμήματα της τεχνικής κολύμβησης. Οι αγώνες σε πανελλήνια πρωταθλήματα ξεκινούν με τις ηλικίες των 9 ετών (προαγωνιστική κατηγορία).

Προπονητής του τμήματος

Σαράντης Πανταζής, Προπονητής Τεχνικής Κολύμβησης Γ’ Κατηγορίας, απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

 

ΓΕΝΙΚΑ

Ο κανονισμός εκδίδεται σε συνέχεια του καταστατικού του Ναυταθλητικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης με σκοπό τον καθορισμό της δομής και οργάνωσης του αθλήματος της κολύμβησης. Αποτελεί το πλαίσιο λειτουργίας του.

Σκοποί & Μέσα

1.Εφορεία 2.Βοηθοί Εφόρου 3.Προπονητές 4.Αθλητές 5.Γονείς 6.Αποστολές 7.Αξιολόγηση Αθλητών 8. Πνευματικά Δικαιώματα

Σκοποί & Μέσα

Α. ΣΚΟΠΟΙ

Η κατανομή αρμοδιοτήτων με μοναδικό στόχο την καθαρότητα των σχέσεων μεταξύ: Συλλογικής Ηγεσίας, Τεχνικής Ηγεσίας (επικεφαλής προπονητής – προπονητές) και Αθλητών (ανήλικοι αθλητές – γονείς και κηδεμόνες) για την άρτια συνέχιση της ιστορίας της κολύμβησης του Ομίλου.

Η διάδοση και ανάπτυξη του αθλήματος της κολύμβησης, σε όλα τα επίπεδα και ανάλογα με τις δυνατότητες του Ν.Ο.Α.

Η διαπαιδαγώγηση των αθλητών, βασισμένη σε υγιείς αρχές συναγωνισμού, ευ αγωνίζεσθε και η προσπάθεια δημιουργίας πρωταθλητών μέσα από την σωστή υλικοτεχνική υποδομή και εκπαίδευση από κατάλληλους προπονητές.

Η δημιουργία μεγάλης βάσης αθλητών στις σχολές ανάπτυξης, από τους οποίους θα επανδρωθούν οι Ολυμπιακές κατηγορίες και θα προκύψουν οι μελλοντικοί πρωταθλητές.

Η δημιουργία σωστού περιβάλλοντος όπου οι αθλητές του Ν.Ο.Α. θα περνούν τις ελεύθερες ώρες του δημιουργικά.

Β. ΜΕΣΑ

[ Εφορεία ]

Κατά εξουσιοδότηση του Δ.Σ. του συλλόγου, την εποπτεία του τμήματος ασκεί ο έφορος, ή ο αναπληρωτής του, οι οποίοι είναι μέλη του Δ.Σ. και ο οποίος έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

Εισηγείται στο Δ.Σ. κάθε θέμα που αφορά το τμήμα.
Εκπροσωπεί το Σύλλογο στις αθλητικές εκδηλώσεις του τμήματος.
Ενημερώνει το Δ.Σ. για την αγωνιστική πορεία του τμήματος αλλά και για κάθε πρόβλημά του.
Παρίσταται, παρακολουθεί και φροντίζει για την καλή λειτουργία του αθλητικού τμήματος, επιλαμβάνεται των θεμάτων αρμοδιότητάς του δίνοντας τις αναγκαίες και απαραίτητες λύσεις, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις συνεργάζεται για την εξεύρεση ικανοποιητικών λύσεων με το Δ.Σ. του Ν.Ο.Α.
Οργανώνει τακτικές συναντήσεις με τους γονείς, ανά κατηγορία, με σκοπό την ενημέρωσή τους για την πορεία του αθλητικού τμήματος και των παιδιών τους.
Είναι υπεύθυνος για την πειθαρχία στο αθλητικό τμήμα, τόσο των αθλητών όσο και των προπονητών και επεμβαίνει όποτε το θεωρεί απαραίτητο.
Φροντίζει για την εναρμόνιση όλων των ενεργειών του αθλητικού τμήματος, που θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το καταστατικό και εγκυκλίους του Ν.Ο.Α. και της Κ.Ο.Ε.
Καταστρώνει στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου, σε συνεργασία με τον πρώτο προπονητή, ημερολόγιο με τις προβλεπόμενες διοργανώσεις που θα συμμετέχει ο αθλητικός τομέας και το υποβάλλει στο Δ.Σ. για έγκριση.
Είναι υπεύθυνος για τη συγκρότηση επιτροπών για τη διεξαγωγή αγώνων ή άλλων αθλητικών ή κοινωνικών εκδηλώσεων του τμήματος.
Συντάσσει κάθε Σεπτέμβρη τον προϋπολογισμό του αθλητικού τμήματος της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, συνεργαζόμενος με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τον οποίο υποβάλλει στο Δ.Σ. για έγκριση.
Έχει την ευθύνη απολογισμού των εξόδων συγκεντρώνοντας πλήρη δικαιολογητικά (επίσημες αποδείξεις, τιμολόγια κ.λ.π.).
Παρακολουθεί την σωστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, φροντίζει για την έγκαιρη παραγγελία αναλώσιμων υλικών για τις ανάγκες του τμήματος βάσει εισηγήσεων των προπονητών και μέχρι ποσού 100 € ή άλλου οριζόμενου κάθε φορά από το Δ.Σ.
Είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο και τη σωστή διαχείριση των αναλώσιμων υλικών που θέτει στη διάθεση των προπονητών.

Συγκεντρώνει προσφορές, για την αγορά παγίων ή αναλώσιμων υλικών, τις αξιολογεί με τους βοηθούς του, τον αναπληρωτή ή και τους προπονητές και εισηγείται εγγράφως στο Δ.Σ. τις σχετικές προτάσεις του.

Μεριμνά για την ανανέωση ή την λύση των συμβάσεων των προπονητών φροντίζοντας σε κάθε τέτοια περίπτωση, για την έγκαιρη αντικατάστασή τους υποβάλλοντας τις σχετικές προτάσεις στο Δ.Σ.
Συντάσσει κάθε χρόνο και υποβάλλει στο Δ.Σ. απολογισμό του τμήματος καθώς και έκθεση με στοιχεία: επιδόσεων, συμμετοχών σε αγώνες και με εκτιμήσεις για τη συμπεριφορά του κάθε αθλητή, συμβουλευόμενος τους βοηθούς του, τον αναπληρωτή και τους προπονητές.
Μεριμνά για την έγκαιρη υποβολή αιτημάτων των αθλητών στην Ομοσπονδία και διενεργεί την αναγκαία αλληλογραφία, πάντα μέσω της Γραμματείας του Ν.Ο.Α.
[ Βοηθοί Εφόρου ]

Για την καλύτερη λειτουργία του τμήματος ο έφορος μπορεί να πλαισιώνεται από βοηθούς στην άσκηση των καθηκόντων του, ύστερα από εισήγησή του και απόφαση του Δ.Σ. του Ν.Ο.Α.

Οι βοηθοί εφόρου εποπτεύονται από τον έφορο ο οποίος παραμένει υπεύθυνος απέναντι στο Δ.Σ.

Βοηθοί εφόρου μπορούν να είναι μέλη του Δ.Σ. αλλά και απλά μέλη του Ομίλου.

Ο έφορος, ο αναπληρωτής του καθώς και οι βοηθοί εφόρου αποτελούν την Εφορία του τμήματος, η οποία μπορεί να συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και να εισηγείται για βασικά ζητήματα που αφορούν το άθλημα. Σε κάθε περίπτωση όμως υπεύθυνος απέναντι στο Δ.Σ. είναι μόνο ο έφορος και σε περίπτωση απουσίας του ο αναπληρωτής του.

3.[ Προπονητές ]

Οι προπονητές είναι επαγγελματίες προπονητές κολύμβησης (με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος) και έχουν σχέση εργασίας προπονητή με τον Ν.Ο.Α.

Οι προπονητές προσλαμβάνονται και απολύονται με εισήγηση του εφόρου και απόφαση του Δ.Σ. του Ν.Ο.Α.

Οι προπονητές συνεργάζονται μεταξύ τους και υπόκεινται σε προπονητική ιεραρχία.

Οι προπονητές είναι υπεύθυνοι για την κατάρτιση, εισήγηση για έγκριση και την εφαρμογή προγράμματος της κατηγορίας ευθύνης τους, τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης των αθλητών τους και την στελέχωση όλων των τμημάτων και κατηγοριών με αθλητές σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια επιλογής και με στόχο την παρουσία ικανών αθλητών σε όλες τις κατηγορίες που καλλιεργεί ο Ν.Ο.Α. Κρατούν απαραίτητα στοιχεία για την παρουσία των αθλητών στις προπονήσεις και ενημερώνουν ιεραρχικά όταν παρουσιάζονται συχνές απουσίες. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να είναι διαθέσιμα για τις τακτικές αναφορές του εφόρου.

Οι προπονητές ελέγχονται για τις δραστηριότητες τους από τον έφορο και το Δ. Σ. και στόχο πάντοτε έχουν να δημιουργήσουν αθλητές με επιδόσεις αλλά και αθλητές με συλλογικότητα, αλληλεγγύη, αγάπη για τον συναθλητή τους, αθλητές που το ήθος και η ευγενική άμιλλα είναι η βασική τους προτεραιότητα.

Επικεφαλής των προπονητών είναι ο κάθε προπονητής ο οποίος έχει τις

ακόλουθες υποχρεώσεις:

Έχει την ευθύνη της τεχνικής καθοδήγησης του τμήματος.
Καταρτίζει με τη βοήθεια των άλλων προπονητών τις ομάδες όλων των κατηγοριών καθώς και τα ωράρια προπονήσεων τα οποία εισηγείται στον έφορο, ο οποίος και τα εγκρίνει ή απορρίπτει ενημερώνοντας το Δ.Σ.

1.3.0 προπονητής για να φτιάξει το πρόγραμμα των προπονήσεων πρέπει να παίρνει υπόψιν του φροντιστήρια, σχολεία, ηλικίες, τόπο διαμονής, διατροφή και αριθμό αθλητών, καθώς και το ωράριο εργασίας του.

Εισηγείται με γραπτή έκθεσή του στον έφορο, κάθε εξάμηνο, την προμήθεια των απαραίτητων υλικών και μέσων για την καλύτερη προετοιμασία των αθλητών του Ν.Ο.Α.
Καθορίζει την προπονητική ευθύνη κάθε ομάδας σε αρμόδιο προπονητή και ελέγχει την απόδοσή τους.
Εισηγείται στον έφορο τη συμμετοχή σε διασυλλογικούς αγώνες, σε αποστολές ή και σε άλλες αθλητικές εκδηλώσεις.
Κάθε Ιούλιο κάνει απογραφή υλικού την οποία παραδίδει στον έφορο μαζί με τις αναλυτικές καταστάσεις.
Ενημερώνεται από τη Γραμματεία του Ομίλου για τις εγκυκλίους της Ομοσπονδίας κ.λ.π.
Υποχρεώσεις προπονητών:

2.1 .Απαραίτητη είναι η συνεργασία μεταξύ των προπονητών των τμημάτων.

Στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου οι προπονητές είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν στον έφορο και τον πρώτο προπονητή, έκθεση με το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν και τους στόχους που έχουν.
Κατά τις προπονήσεις οφείλουν να είναι ακριβείς στην ώρα προσέλευσης (τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την έναρξη της προπόνησης).
Κατά την διάρκεια των προπονήσεων έχουν υποχρέωση να διδάσκουν τους αθλητές, σε ιδιαίτερες συγκεντρώσεις, τις αρχές της συλλογικότητας, του ήθους, της καλής συμπεριφοράς, και γενικότερα τις υποχρεώσεις των αθλητών απέναντι στον όμιλο, στους προπονητές και την Διοίκηση.
Πριν από κάθε προπόνηση οφείλουν να ελέγχουν με σχολαστικότητα, αν οι αθλητές φοράνε το σκουφί τους και έχουν μαζί τους πετσέτα ή μπουρνούζι.
Σε περίπτωση αδυναμίας παρουσίας τους στην προπόνηση φροντίζουν πάντα να ενημερώνουν έγκαιρα τον αρμόδιο Έφορο για τον αντικαταστάτη τους, ή για να βρεθεί η κατάλληλη λύση για την προπόνηση των αθλητών αν υπάρχει αδυναμία αντικατάστασης.
Καλύπτουν έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν σε άλλη κατηγορία εκτός της κατηγορίας τους, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Έφορο, εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του Ομίλου.
Ελέγχουν τα υλικά του τμήματος και φροντίζουν για την καλή συντήρησή τους.
Μεριμνούν για την ασφάλεια του συνόλου των αθλητών και των υλικών του τμήματος.
Φροντίζουν έγκαιρα για τις δηλώσεις συμμετοχής των αθλητών των τμημάτων τους στους προγραμματισμένους αγώνες, σε συνεργασία με τον Έφορο.
Συνοδεύουν τους αθλητές του Ομίλου σε προγραμματισμένους, επίσημους ή μη, αγώνες εσωτερικού ή εξωτερικού.
Φροντίζουν για την καλή εμφάνιση της ομάδας. Φροντίζουν να είναι άψογη η συμπεριφορά των αθλητών απέναντι στους συναθλητές τους, στους εκπροσώπους της διοίκησης και στις κάθε είδους αγωνιστικές επιτροπές. Τόσο οι ίδιοι όσο και οι αθλητές τους θα πρέπει να φορούν εμφανίσεις – εφόσον είναι εφικτό – με το λογότυπο του Ομίλου και του χορηγού της κατηγορίας τους, αν υπάρχει (και όπου αυτό επιτρέπεται).
Τηρούν Μητρώο συμμετοχών των αθλητών και των επιδόσεων τους σε σημαντικούς αγώνες εσωτερικού και εξωτερικού

2.14.0ι υπεύθυνοι κατά κατηγορία προπονητές υποχρεούνται στη σύνταξη τριμηνιαίας αναφοράς προς τον έφορο και τον πρώτο προπονητή, η οποία κατατίθεται στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. του επόμενου μηνός (ή φυλάσσονται με ευθύνη του πρώτου προπονητή και δίνονται στον έφορο σε περίπτωση που θα ζητηθεί.) και πρέπει να περιλαμβάνει απαραιτήτως:

Αριθμό προπονήσεων
παρουσίες αθλητών
συμμετοχές σε αγώνες και αποτελέσματα
επιδόσεις κάθε αθλητή με εκτιμήσεις των λόγων επιτυχίας ή και τυχόν αποτυχίας τους.
Αναφορά πορείας βάσει προγράμματος
Αναγκαία καθίσταται με ευθύνη του αρμόδιου προπονητή η εφ’ εξής δημιουργία καρτέλας μέσω της οποίας θα παρακολουθείται η διαδρομή του αθλητή από την ένταξή του στον Όμιλο μέχρι την μεταγραφή του ή την εγκατάλειψη της ενεργούς αγωνιστικής δράσης. Η καρτέλα αυτή θα περιέχει διαχρονικές συνοπτικές πληροφορίες για την αθλητική δραστηριότητα του αθλητή, όπως π.χ. ονοματεπώνυμο, ηλικία, κατηγορία, μεταβολές κατηγορίας, αγώνες που συμμετείχε, αποτελέσματα.
Είναι υπεύθυνοι για τα μητρώα των αθλητών των τμημάτων τους, κρατούν αρχείο και φροντίζουν να είναι ενημερωμένα ιατρικά τα δελτία τους.
Αρχειοθετούν στην Γραμματεία τις Ιατρικές βεβαιώσεις των αθλητών.
Εκτός και αν φιλοξενούνται νόμιμα στον Όμιλο, απαγορεύεται στους προπονητές του Ν.Ο.Α. να κάνουν προπόνηση σε αθλητές ξένους προς τον Όμιλο και να δίνουν σε αυτούς τεχνικές συμβουλές κατά τη διάρκεια των αγώνων. Βοηθούν, όμως, αυτούς αν υπάρχει ανάγκη ή κίνδυνος ατυχήματος.

Ποινές προπονητών

Παραπτώματα των προπονητών που αφορούν τον παρόντα κανονισμό τιμωρούνται από τον Έφορο, ανάλογα με την βαρύτητά τους με τις ακόλουθες ποινές:

Προφορική επίπληξη
Έγγραφη επίπληξη

Σε περίπτωση σοβαρού παραπτώματος ή μετά από επαναλαμβανόμενα περιστατικά, ο προπονητής παραπέμπεται με εισήγηση του Εφόρου στο Δ.Σ. για την διακοπή της συνεργασίας μαζί του.

[Αθλητές]

Αθλητές του Τμήματος θεωρούνται, όσοι με τη συγκατάθεση των γονέων τους, όταν χρειάζεται, έχουν καταθέσει αίτηση εγγραφής στον Ν.Ο.Α., με πλήρη στοιχεία ταυτότητας και όσοι συμμετέχουν στις προπονήσεις και στους αγώνες εν γνώση τους. Επίσης, έχουν προσκομίσει βεβαίωση από γιατρό ότι είναι υγιείς και μπορούν να αθληθούν. Βάσει των παραπάνω δικαιολογητικών, εκδίδονται από την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.), ή των άλλων Ομοσπονδιών που είναι μέλος ο Όμιλος, ειδικές ταυτότητες αθλητών ενταγμένων στον Ν.Ο.Α.

Υποχρεώσεις αθλητών

Η πειθαρχία των αθλητών είναι βασική προϋπόθεση για τη δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος προπόνησης και απρόσκοπτης εκτέλεσής του, καθώς και απαραίτητος παράγοντας της καλής λειτουργίας του τμήματος.
Οι αθλητές οφείλουν να πειθαρχούν στις εντολές των προπονητών τους, τον έφορο του Τμήματος και το Δ.Σ. του Ν.Ο.Α. και κατά τους αγώνες να πειθαρχούν στις επιτροπές.
Οι αθλητές οφείλουν να παρευρίσκονται σε όλες τις εκδηλώσεις που τους καλεί ο Όμιλος ή χορηγών μετά από απόφαση του Δ.Σ., ενώ η τυχόν απουσία τους θα πρέπει να αιτιολογείται.
Η συμπεριφορά των αθλητών απέναντι στους συναθλητές τους, τους προπονητές τους, τους εκπροσώπους της διοίκησης, της Ομοσπονδίας και των αγωνιστικών επιτροπών πρέπει να είναι άψογη.
Κατά τις προπονήσεις οφείλουν οι αθλητές να είναι ακριβείς στην ώρα προσέλευσης (15 λεπτά πριν την καθορισμένη ώρα προπόνησης) έτσι ώστε κατά την ώρα ενάρξεως της προπόνησης να είναι απολύτως έτοιμοι να λάβουν μέρος σε αυτήν. Θα τηρείται παρουσιολόγιο. Κάθε αδικαιολόγητη καθυστέρηση του αθλητή από την προπόνηση ανεξάρτητα από την διάρκεια της, συνεπάγεται (τουλάχιστον) την προφορική επίπληξη από τον προπονητή. Δικαιολογημένα καθυστερημένος θεωρείται μόνο ο αθλητής που ειδοποίησε τον προπονητή πριν την έναρξη της προπόνησης και έλαβε σχετική άδεια. Μόνες αιτίες που δικαιολογούν απουσία αθλητή από την προπόνηση είναι:
Τραυματισμός ή ασθένεια
Επείγουσα οικογενειακή υποχρέωση
Σχολική υποχρέωση

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις η απουσία δικαιολογείται μόνο εφόσον έχει ενημερωθεί ο προπονητής περί της απουσίας και του λόγου αυτής. Σε περίπτωση που ο λόγος αποδειχθεί ψευδής, δύναται να επιβληθεί από τον προπονητή ποινή, από προφορική επίπληξη έως ποινή αποχής από προπονήσεις ή και αγώνες.

Η συμμετοχή του αθλητή στους αγώνες για τους οποίους δηλώθηκε είναι υποχρεωτική.
Κατά τις προπονήσεις και αγώνες πρέπει να φορούν τα ρούχα που έχουν καθορισθεί από τον προπονητή τους (π.χ. το σκουφάκι). Όσοι δεν συμμορφώνονται με τα παραπάνω υπόκεινται σε αποκλεισμό ή πειθαρχικό έλεγχο.
Όλοι οι αθλητές υποχρεούνται, στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου και το αργότερο εντός ενός μηνός να προσκομίζουν Ιατρικές Βεβαιώσεις από Παιδίατρο, Ιατρό Παθολόγο ή Δημόσιο Νοσοκομείο που να βεβαιώνουν ότι είναι υγιείς.
Μετά το πέρας της προπόνησης και έπειτα από εντολή του προπονητή ή του αρμόδιου εφόρου, οι αθλητές φροντίζουν για την αποθήκευση του αθλητικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της προπόνησης.
Προσέχουν τα υλικά που τους έχει παραχωρήσει ο Ν.Ο.Α., τα οποία συντηρούν και φέρουν την ευθύνη αποκατάστασης κάθε ζημιάς που προκαλούν σε υλικά του Ν.Ο.Α.
Οι αθλητές οφείλουν να προσέχουν το υλικό τους και να αναφέρουν τυχόν ζημιές στους προπονητές τους, ως και τον τρόπο και τον λόγο που έγιναν. Απαγορεύεται να αφαιρούν υλικά που ανήκουν σε συναθλητές τους, παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του προπονητή.
Οι αθλητές οφείλουν να συμπεριφέρονται με ευπρέπεια σε προπονητές και συναθλητές και να μη χρησιμοποιούν εκφράσεις ανεπίτρεπτες. Συγκρούσεις μεταξύ αθλητών ελέγχονται πειθαρχικά.
Δεν επιτρέπεται στους αθλητές να προπονούνται σε άλλους Συλλόγους, με προπονητές που δεν ανήκουν στη δύναμη του Ν.Ο.Α. (με εξαίρεση των συμμετεχόντων σε εθνικά κλιμάκια). Παράβαση της παραγράφου αυτής συνεπάγεται παραπομπή στο Δ.Σ. για αντιαθλητική συμπεριφορά εκτός αν έχει αποφασίσει διαφορετικά το Δ.Σ. του Ομίλου για συγκεκριμένους λόγους.
Παράπονα αθλητών υποβάλλονται στον υπεύθυνο προπονητή και στον πρώτο προπονητή. Εφόσον δεν λυθεί το θέμα που έχει προκύψει, οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται στον έφορο ο οποίος ορίζει ημέρα και ώρα συζήτησής του προς επίλυση θέματος.

Ποινές αθλητών

Δικαιοδοσία Εφόρου

Ο έφορος μπορεί να επιβάλει ποινή αποκλεισμού από προπονήσεις ή και συμμετοχή σε αγώνες μέχρι δύο (2) μηνών. Αν το παράπτωμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, ή γίνεται κατά εξακολούθηση, ο αθλητής παραπέμπεται στο Δ.Σ. με εισήγηση του εφόρου. Σε κάθε περίπτωση οι παραβάσεις και ποινές καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο με τη φροντίδα του εφόρου.

Έγγραφη καταγγελία αθλητή από γονέα ή συναθλητή του παραπέμπεται υποχρεωτικά στο Δ.Σ. συνοδευόμενη από έκθεση του εφόρου και αναφορά των προπονητών.

Δικαιοδοσία επικεφαλής προπονητή

Ο επικεφαλής προπονητής ανάλογα με το παράπτωμα μπορεί να επιβάλλει ποινή αποκλεισμού από προπονήσεις ή αγώνες μέχρι ενός (1) μηνός με τη σύμφωνη γνώμη του εφόρου.

Δικαιοδοσία προπονητή

Ο προπονητής μπορεί να επιβάλλει ποινή μέχρι τριών (3) αποκλεισμών από προπονήσεις με τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής προπονητή και την ενημέρωση του εφόρου.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι αποφάσεις για την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου παίρνονται συλλογικά από ολόκληρη την εφορία και όχι μεμονωμένα από τον έφορο ή τον προπονητή για να αποφεύγονται αδικίες και να ασκείται ο έλεγχος όσο το δυνατό πιο αντικειμενικά.

Παραπτώματα των αθλητών τιμωρούνται ανάλογα με την βαρύτητά τους με τις ακόλουθες ποινές:

Προφορική επίπληξη
Έγγραφη επίπληξη
Αποβολή από ημερήσια προπόνηση
Αποβολή από προπονήσεις πέραν της ημερήσιας
Προσωρινή αποβολή από την ομάδα (δεν συμμετέχει προσωρινά σε καμία δραστηριότητα της ομάδας)
Οριστική αποβολή από την Ομάδα και διαγραφή από τους εν ενεργεία αθλητές

Οι προπονητές έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν τις ποινές (1) και (2) κατά την κρίση τους. Για την επιβολή της ποινής (3) οι προπονητές εισηγούνται στον επικεφαλής προπονητή, ο οποίος την επικυρώνει ή τη μειώνει, με τη σύμφωνη γνώμη του εφόρου. Για την επιβολή των ποινών (4) και (5) οι προπονητές εισηγούνται στον πρώτο προπονητή και αυτός με τη σειρά του στον έφορο, ο οποίος τις επικυρώνει ή τις μειώνει, μετά από απολογία του παρεκτραπέντος αθλητή. Για την επιβολή της ποινής (6) οι προπονητές εισηγούνται στον πρώτο προπονητή, και εκείνος με την σειρά του στον έφορο, την τιμωρία μόνο υπότροπων αθλητών ή αθλητών που έχουν υποπέσει σε ιδιαίτερα σοβαρά παραπτώματα, οι οποίοι παραπέμπονται με εισήγηση του εφόρου στο Δ. Σ.

[Γονείς]

Αποτελούν έμμεσα αλλά αναπόσπαστα μέλη της Κολυμβητικής οικογένειας του Ν.Ο.Α. Οφείλουν να είναι μέλη του Ομίλου και παρέχουν οικειοθελώς, μεμονωμένα ή συλλογικά κάθε δυνατή βοήθεια για την διευκόλυνση του αθλητικού και παιδαγωγικού έργου του Ν.Ο.Α.

Για κάθε θέμα που τους απασχολεί έρχονται σε επαφή και συνεννόηση με τον υπεύθυνο προπονητή. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να δοθεί λύση, το θέμα παραπέμπεται στον έφορο και από αυτόν στο Δ.Σ.

Οι γονείς και κηδεμόνες δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν στο έργο των προπονητών.

Σε περίπτωση που το παιδί τους αντιμετωπίζει προβλήματα σε άλλες δραστηριότητές του, οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τον υπεύθυνο προπονητή του, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την λύση του προβλήματος.

Φροντίζουν για τις τακτικές ιατρικές εξετάσεις των παιδιών τους και αν κρίνουν ότι δεν τελούν υπό πλήρη υγεία να προπονηθούν ή να αγωνιστούν, τα κρατούν εκτός των αθλητικών χώρων.

Καταβάλουν την συνδρομή προς το Ν.Ο.Α., κάθε μήνα, το ύψος της οποίας καθορίζεται με εκάστοτε αποφάσεις του Δ.Σ.

Μπορούν να παρακολουθούν για καλύτερη ενημέρωση ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις στην επίσημη ιστοσελίδα, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ν.Ο.Α.

[Αποστολές ]

Οι αποστολές για συμμετοχή σε αγώνες, εκτός της έδρας του Ν.Ο.Α., επιλέγονται και οργανώνονται από τους προπονητές και τον έφορο.

Σκοπός της αποστολής πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία του Ομίλου στον συγκεκριμένο αγώνα με στόχο πάντοτε τη νίκη και την ευγενική άμιλλα μεταξύ αθλητών και ομίλων που συμμετέχουν.

Τα έξοδα συμμετοχής κατά αποστολή, ορίζονται από τον έφορο και εγκρίνονται από το Δ. Σ. εφόσον αυτά καλύπτονται από τον Όμιλο.

Τα έξοδα συμμετοχής είναι τα ίδια για όλους τους αθλητές όλων των κατηγοριών που μετέχουν στην συγκεκριμένη αποστολή.

Οι αθλητές καλύπτουν το οικονομικό κόστος συμμετοχής τους σε επίσημες ή μη διοργανώσεις (παράβολα ΚΟΕ, μετακινήσεις, διαμονή, διατροφή κ.α.). Η ομάδα οφείλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ελαχιστοποίηση του κόστους συμμετοχής σε αγώνες των μελών των αγωνιστικών τμημάτων. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των αθλητών στους αγώνες που παίρνει μέρος η ομάδα θεωρείται υποχρεωτική (μεταβαίνουν και διαμένουν μαζί με την ομάδα),καθώς συμβάλει στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τις επίσημες αθλητικές διοργανώσεις.

Ο έφορος δύναται σε συνεργασία με τους προπονητές να εισηγείται στο Δ. Σ. την έγκριση δαπανών αποστολών για αθλητές με εξαιρετικές διακρίσεις.

Πέραν των αποστολών του Ομίλου, οι αθλητές μπορούν να συμμετέχουν εφόσον το επιθυμούν σε διασυλλογικούς αγώνες, με έγγραφη ενημέρωση του εφόρου τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν ή σε αγώνες του εξωτερικού με ενημέρωση του εφόρου τουλάχιστον 15 ημέρες πριν. Σε κάθε περίπτωση ο αθλητής εκπροσωπεί τον Όμιλο και ενημερώνει τον Όμιλο, ενώ αγωνίζεται με ατομική του ευθύνη. Ο Όμιλος δεν δεσμεύεται σε παραχώρηση προπονητή

Την αποστολή συνοδεύει πάντοτε, εκτός από τον προπονητή και ο συνοδός, ο οποίος αν δεν είναι ο έφορος ή ο αναπληρωτής του ή ένας από τους βοηθούς του, τότε ορίζεται από το Δ.Σ. με απόφασή του.

Σε ολιγομελείς αποστολές, με απόφαση του Δ.Σ., συνοδός μπορεί να ορίζεται και ο προπονητής.

Την ευθύνη της αποστολής φέρει πάντοτε μόνο ο συνοδός – αρχηγός της αποστολής. Ο προπονητής είναι υπεύθυνος και καθορίζει το αθλητικό πρόγραμμα της αποστολής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, του ωραρίου ύπνου, κατάκλισης και προπόνησης κατά την διάρκεια των αγώνων.

Βοηθοί συνοδού μπορούν να καθορίζονται, όταν οι αποστολές είναι πολυπληθείς ή όταν ζητηθεί από τον συνοδό για συγκεκριμένους λόγους, και οι οποίοι λογοδοτούν και ελέγχονται από τον συνοδό, ο οποίος είναι και ο μοναδικός υπόλογος και υπεύθυνος στο Δ.Σ.

Ο συνοδός, οι βοηθοί του και ο προπονητής πρέπει να λειτουργούν συλλογικά, να μαθαίνουν στους αθλητές να λειτουργούν με συλλογικότητα, σαν ομάδα, κόσμια, πειθαρχημένα, με ευπρέπεια και ευγένεια. Πρέπει να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται ώστε να δημιουργείται κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην αποστολή αλλά και στον Όμιλο γενικότερα.

Επιτρέπεται γονείς να ακολουθούν την αποστολή, χωρίς όμως να επεμβαίνουν στα ζητήματα που αρμοδιότητα έχει ο αρχηγός και ο προπονητής που αφορούν τον σκοπό της αποστολής.

Απόψεις των γονέων που συνοδεύουν την αποστολή συζητούνται μόνο με τον συνοδό, δεδομένου ότι είναι ο μόνος υπόλογος για την αποστολή.

Κάθε τέλος της αποστολής, ο συνοδός μαζί με τον προπονητή, συντάσσουν και υποβάλουν στο Δ. Σ. απολογισμό της αποστολής, καθώς και έκθεση με στοιχεία: επιδόσεων, συμμετοχών και με εκτιμήσεις για τη συμπεριφορά του κάθε αθλητή, συμβουλευόμενοι πάντα τους βοηθούς τους.

Η αποστολή πάντα ξεκινάει και τερματίζει στις εγκαταστάσεις του χώρου του Κολυμβητηρίου, εκτός και αν ορισθεί διαφορετικά από τον Έφορο.

7.[ Αξιολόγηση Αθλητών]

Πριν την έναρξη της νέας περιόδου οι προπονητές κατατάσσουν τους αθλητές σε κατηγορίες.

Οι κατηγορίες είναι:

Αγωνιστική
Προαγωνιστική
Ακαδημίες
Μικρής Πισίνας

Η μετάβαση των αθλητών από τη μία στην άλλη κατηγορία γίνεται ανάλογα με την πρόοδο τους, το όριο ηλικίας της κατηγορίας, τα σωματικά προσόντα κ.λ.π. και κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής προπονητή.

Στη λήξη κάθε αγωνιστικής περιόδου συντάσσονται από τους προπονητές εκθέσεις για τις επιδόσεις, της προοδευτικής εξέλιξης των αθλητών, με στοιχεία ήθους και συμπεριφοράς. Οι εκθέσεις θεωρούνται από τον έφορο.

Απαλλάσσονται από την πληρωμή μηνιαίας συνδρομής, οι αθλητές που ανήκουν στην κατηγορία Ανδρών – Γυναικών και κατά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Open του προηγούμενου έτους βρίσκονταν στην οκτάδα της τελικής κατάταξης σε ένα (1) τουλάχιστον αγώνισμα.

Ο αθλητής βραβεύεται από τον Όμιλο με υψηλή διάκριση εφόσον λαμβάνει μία από τις παρακάτω θέσεις:

Σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα: θέση 1-12.
Σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και Διεθνείς Αγώνες: θέση 1-8 (ατομικά & σκυτάλη).
Ο αθλητής που προκρίνεται στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Σε Βαλκανικούς και Μεσογειακούς Αγώνες: θέση 1-8.
Σε θερινό Περιφερειακό Προ-αγωνιστικών Κατηγοριών: θέση 1.

9.[ Πνευματικά δικαιώματα ]

Τα πνευματικά δικαιώματα οπτικοακουστικού ή ηλεκτρονικού υλικού κάθε άλλου μέσου, που αποσκοπεί στην προαγωγή του αθλήματος και παράγεται κατά την διάρκεια προπονήσεων, αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν αθλητές του ομίλου, ανήκουν στον Ναυταθλητικό Όμιλο Αλεξανδρούπολης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον όμιλο για την παραγωγή έντυπου ή ηλεκτρονικού υλικού (Φυλλάδια, αφίσες, ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ.). Οποιοσδήποτε τρίτος επιθυμεί να κάνει χρήση τέτοιου υλικού οφείλει να ζητήσει εγγράφως την άδεια χρήσης του υλικού αυτού από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυταθλητικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης.

Αυτοί οι γενικοί κανόνες είναι υποχρεωτικοί για όλους. Μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Ο.Α. μπορεί, με απόφασή του, να τροποποιήσει στο σύνολο τους ή εν μέρει τους κανόνες αυτούς. Ο Κανονισμός αυτός μετά την αρχική έγκρισή του ή την αναθεώρησή του από το Δ.Σ. του Ν.Ο.Α. τίθεται προς αποδοχή και τελική έγκριση στην επόμενη Γενική Συνέλευση των μελών του Ν.Ο.Α