+302551024774, +302551028299 secretary@noalex.gr

Αυτοδύτες

Καλώς ήρθες στο τμήμα Αυτοδυτών

Η αυτόνομη κατάδυση, περισσότερο γνωστή ως scuba diving, γίνεται με αυτόνομη συσκευή ανοιχτού κυκλώματος. Η λέξη Scuba είναι τα ακρώνυμα ”Self Contained Underwater Breathing Apparatus” (Αυτόνομη Υποβρύχια Αναπνευστική Συσκευή). Πρόκειται για μια απλή και όχι ιδιαίτερα κοπιαστική δραστηριότητα. Μπορεί να γίνει από άτομα όλων των ηλικιών και αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή σπορ στον κόσμο. Ουσιαστικά μπορεί να οριστεί σαν ενα σπορ αναψυχής και ελεύθερου χρόνου.

Η αρχή γίνεται συνήθως με την «κατάδυση γνωριμίας», κατά την οποία εκπαιδεύεστε για μία ώρα και έρχεστε σε επαφή με τον εξοπλισμό και τα μέτρα ασφαλείας. Επίσης, κάνετε και μία κατάδυση σε μικρό βάθος. Το επόμενο στάδιο, είναι το δίπλωμα Open Water Diver που παρέχεται από διάφορους καταδυτικούς οργανισμούς, με τους οποίους συνεργάζονται τα περισσότερα Ελληνικά καταδυτικά κέντρα.

Με τη βοήθεια του εξοπλισμού καταδύσεων όπως, μάσκα, ρυθμιστή πίεσης, ρυθμιστή πλευστότητας (τζάκετ), πτερύγια, και οργάνων μέτρησης και δεδομένων οι δύτες μπορούν να εξερευνήσουν με ασφάλεια τον υποβρύχιο κόσμο. Το σπορ εξελίχθητε μέσα στα χρόνια και με την βοήθεια της επανάστασης στην εξέλιξη του εξοπλισμού, έφτασε να είναι ένα από τα ασφαλέστερα σπορ στον κόσμο και ένα από τα ευκολότερα για να μάθει κανείς. Με την βοήθεια των οργανισμών πιστοποίησης όλες οι βασικές αρχικές δεξιότητες μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε μόλις τρεις ημέρες!

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν καταδύσεις; Για κάποιους είναι απλά η ομορφιά του βυθού και η θαλάσσια ζωή που κατοικεί μέσα σε αυτόν, για άλλους είναι η συγκίνηση της ανακάλυψης βαθιά μέσα σε ένα ναυάγιο, μια σπηλιά ή απλά η εξερεύνηση σε μέρη που κανείς δεν έχει ξαναπάει ποτέ! Ο καθένας έχει ένα διαφορετικό λόγο για να μάθει καταδύσεις, αλλά οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι είναι για την καθαρή απόλαυση του υποβρύχιου κόσμου, έναν κόσμο τόσο μακριά από τη δική μας πραγματικότητα που μας μαγεύει πραγματικά.
Ποιος μπορεί να κάνει καταδύσεις; Η απλή απάντηση είναι σχεδόν ο καθένας. Τα πτυχία καταδύσεων ξεκινούν από την ηλικία των 8 ετών και άνω, ενώ οι υποψήφιοι δύτες προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Παρακάτω είναι μερικά βασικά ζητήματα:
– Ηλικία
Τα παιδιά σε ηλικία 10 ετών μπορούν να ξεκινήσουν καταδύσεις με προγράμματα που διδάσκονται στην ασφάλεια των ρηχών νερών και απευθύνεται ειδικά σε μικρά παιδιά. Από την ηλικία των 10 ετών, τα παιδιά μπορούν να πιστοποιηθούν ως Junior Open Water Divers, ενώ στην ηλικία των 14 ετών και άνω μπορούν να πιστοποιηθούν ως Open Water Divers με την συναίνεση και την υπογραφή κηδεμόνα.
– Υγεία
Θα πρέπει να έχετε ένα επίπεδο καλής φυσικής κατάστασης και καλής υγείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε σε άψογη φόρμα και υπερβολικά γυμνασμένοι, αλλά θα πρέπει να είστε τουλάχιστον απαλλαγμένοι από τυχόν ιατρικά προβλήματα, που κυρίως έχουν να κάνουν με σοβαρά περιστατικά όπως, καρδιοαγγειακές παθήσεις, προβλήματα πνευμονολογικά κ.α. Θα απαντήσετε σε ένα ερωτηματολόγιο ιατρικού ιστορικού κατά την εγγραφή σας σε ένα μάθημα καταδύσεων, θα αναφέρετε στον εκπαιδευτή σας τυχόν σοβαρά προβλήματα ή θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για αξιολόγηση. Θα πρέπει επίσης να είστε σε θέση να κολυμπήσετε και να επιπλεύσετε στο νερό.
– Άτομα με Ειδικές Ανάγκες
Οι καταδύσεις είναι προσβάσιμο σπορ σε άτομα με σωματικές αναπηρίες. Πολλοί εκπαιδευτές εκπαιδεύονται για να προσφέρουν μαθήματα προσαρμοσμένα στα κινητικά προβλήματα των ανθρώπων. Η αυτόνομη κατάδυση είναι το πιο ευχάριστο σπορ για άτομα με αναπηρίες καθώς η κίνηση και η αίσθηση μέσα στο νερό είναι ευεργετική τόσο στην κινητικότητα όσο και στην ψυχολογία των ανθρώπων.

Μάθετε καταδύσεις, θα σας συνεπάρει, δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο σαν αυτό!
Για πληροφορίες σχετικά με το τμήμα μπορείτε να απευθυνθείτε στον Ν.Ο.Α ή στα τηλέφωνα:

Βασιλειάδης Μάκης 6936728665 (έφορος τμήματος)
Παντελιός Χαράλαμπος 6944867859 (υπεύθυνος εκπαίδευσης–ασφάλειας-εξοπλισμού)
Μαρινίδης Μαρίνος 6937120427 (επικεφαλής ομάδος Υ/Β έρευνας και διάσωσης)

Tο email της ομαδας είναι diving@noalex.gr[

Στις 11/11/1980 μια ομάδα ανθρώπων λόγο της αγάπης που είχαν για το υγρό στοιχείο και συγκεκριμένα με την υποβρύχια δραστηριότητα αποφάσισαν να ιδρύσουν με πενιχρά μέσα που διέθεταν εκείνη την εποχή και με πολύ προσωπική εργασία ένα σύλλογο αυτοδυτών ονόματι Σ.Ε.Α.Ν.Α (Σύλλογος Εθελοντών Αυτοδυτών Ναυαγοσωστών Αλεξανδρούπολης).

Μερικά από τα πολλά ιδρυτικά μέλη του συλλόγου, (ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ήταν πάνω από τριάντα) ήταν οι εξής: Κοντακίδης Αναστάσιος, Κοκκίνης Κώστας, Χαλάστρας Σπύρος, Γιαλαμάς Αθανάσιος, Αγαθαγγέλου Δημήτριος, Μάνδρατζης Μιχάλης, Ζαπάρτας Μιχάλης και άλλοι.

Μετά από λίγα χρόνια ο σύλλογος αυτός εντάχτηκε ως ξεχωριστό τμήμα του Ν.Ο.Α. Kατά καιρούς καλούσαν εκπαιδευτές από την Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Κ – PADI και πιστοποιούσαν νέα μέλη έτσι ώστε χρόνο με τον χρόνο η παρέα μεγάλωνε με ανθρώπους που είχαν πάθος με την υποβρύχια δραστηριότητα. Έπειτα το 2002 κατόπιν αιτήσεως στην τότε νομαρχία Έβρου και συγκεκριμένα στο τμήμα πολιτικής προστασίας της νομαρχίας το τμήμα εντάχτηκε στις εθελοντικές ομάδες της πολιτικής προστασίας.

Από τότε συμμετέχουμε κάθε χρόνο ενεργά στην πρόληψη οικολογικών καταστροφών μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες όπως είναι καθαρισμός παραλιών κ.α αλλά και σε ασκήσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών πάντα σε συνεργασία με την πολιτική προστασία η ακόμα και με το κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρουπόλεως όπου το τμήμα μας έχει εργαστεί πάντα εθελοντικα σε έρευνες διάσωσης όποτε ζητήθηκε η συνδρομή της.

Με το έργο μας αυτό επιτύχαμε την αναγνώριση από τις τοπικές αρχές και την κοινωνία τόσο στο τομέα επέμβασης όσο και στο τομέα πρόληψης των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών αλλά και στην μετάδοση του πνεύματος του Εθελοντισμού και της Οικολογίας. Βασικό μας μέλημα η συνεχής εκπαίδευση των μελών μας τόσο στην ανάπτυξη εξειδικευμένων διασωστικών τεχνικών όσο και στην παροχή Α’ βοηθειών.

Το όραμα μας περιλαμβάνει τρείς αρχές:

Την ανάδειξη της Ελληνικής θαλασσινής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που κρύβουν οι Ελληνικές θάλασσες, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης μιας ιδιαίτερα αναπτυσσόμενης μορφής τουρισμού, αυτής του καταδυτικού τουρισμού. Τα οφέλη από μια ενδεχόμενη ανάπτυξη του είναι πολλαπλά, και δεν έχουν μόνο να κάνουν με την ενίσχυση του τουρισμού, καθώς θεωρούμε πως περισσότερο ωφελημένο θα βρεθεί το ίδιο το περιβάλλον.
Την προώθηση των πρακτικών ασφαλούς κατάδυσης, την ανάπτυξη της καθώς και την προώθηση της ως μια από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες, που προσφέρει πραγματικά μοναδικές συγκινήσεις στους ενασχολούμενους με αυτήν.
Του εθελοντισμού, της συνεργασίας και της συμμετοχής σε ενέργειες που μπορούν να θέσουν τις βάσεις για ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αύριο της ανάγκης για οικολογική ευαισθητοποίηση για αλλαγή κάθε νοοτροπίας και πρακτικής που λειτουργεί εις βάρος του περιβάλλοντος , της βιοποικιλότητας και του υδάτινου οικοσυστήματος. Την Προστασία της υδάτινης χλωρίδας και πανίδας αναδεικνύοντας κάθε επιβαρυντικό για αυτήν παράγοντα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, των Ελληνικών ναυαγίων και κατ επέκταση της ίδιας της ναυτικής ιστορίας μας.

Υπεύθυνοι Εκπαίδευσης–Ασφάλειας-Εξοπλισμού

Βασιλειάδης Μάκης 6936728665 (έφορος τμήματος)
Παντελιός Χαράλαμπος 6944867859 (υπεύθυνος εκπαίδευσης–ασφάλειας-εξοπλισμού)
Μαρινίδης Μαρίνος 6937120427 (επικεφαλής ομάδος Υ/Β έρευνας και διάσωσης)